Waterbesparing in de douche

Comfortabel douchen

Douchen is niet alleen een kwestie van jezelf reinigen, het is ook genieten en ontspannen. Comfortabel douchen en toch besparen op water en energie kan met een spaardouche. Een spaardouche verkleint de doorstroming en voegt lucht aan het water toe, op zo’n manier dat je een normale krachtige waterstroom ervaart. Ook een regendouche of andere luxe douche met een grote kop hoeft niet perse heel water verspillend te zijn. Let bij aanschaf op de volumestroomklasse. Hieraan kun je zien wat de douchekop verbruikt.

div douchekoppen

 

Waarom water besparen?

Douchen kost water en aardgas en daarmee ook geld. Een gezin besteedt ongeveer 328 euro per jaar aan water en energie onder de douche. Een spaardouche kan hier een kwart op besparen. Naast de energie die je onder de douche gebruikt wordt er ook energie gebruikt voor het maken van schoon drinkwater en het afvoeren en reinigen van rioolwater. Voor het reinigen van water worden chemicaliën gebruikt. Voor ons drinkwater zijn waterwingebieden nodig. Waterwinning veroorzaakt grondwaterdaling en daarmee verdroging in de natuur. Door vervuiling en gif wordt het steeds moeilijker schoon drinkwater te maken, dit zal in de toekomst zijn invloed op de prijs van water hebben.

 

Douchewaterverbruik

douchewaterverbruik

 

TNS Nipo onderzoekt in opdracht van Wevin elke 3 jaar het waterverbruik van Nederlandse huishoudens. In 2007 hebben we per persoon per dag 127,5 liter water gebruikt. Douchewater staat op nummer 1 met 49,8 liter per dag. Dat is maar liefst 39% van het totale waterverbruik in huis. Het zou mooi zijn als we hier op kunnen besparen, te meer daar douchewater ook nog eens verwarmd wordt.

Wat kost douchen?

Gemiddeld gebruikt iemand dus 50 liter water per dag aan douchewater. De meeste mensen verwarmen hun douchewater met een geiser of combi-ketel. Om die 50 liter op te warmen is ongeveer 0,25 m3 gas nodig. Per jaar gebruikt 1 persoon 18.250 liter water en 91 m3 gas. In kosten is dat ongeveer 27 euro + 54 euro = 82 euro. Voor een gezin van 4 personen is dat 328 euro per jaar.

Hansgrohe douche

 

Hoeveel bespaart een spaardouche?

Een ouderwetse douchekop laat zo’n 10 liter per minuut door. Een stortdouche kan wel meer dan 20 liter doorlaten. Waterbesparende douchekoppen laten ongeveer 4,5 liter tot 8,5 liter door. We willen geen comfort inleveren en gaan van 7,5 liter per minuut uit. Dan gebruik je dus 7,5 i.p.v. 10 liter en zo bespaar je eenvoudig 25% op water, gas en geld. Het gezin van 4 personen bespaart zo per jaar 82 euro. Dat is op de levensduur van 20 jaar van de badkamer 1640 euro. Als je niet al te handig bent kost het vervangen van de douchekop je 10 minuten tijd.

 

Verbruik douchekoppen
type douchekop luxe* standaard spaar
liter per minuut 15 10 7,5 liter
liter per dag p.p. 75 50 37,5 m3
gas per dag p.p. 0,38 0,25 0,19 m3
liter per jaar p.p. 27.375 18.250 13.687 liter
gas per jaar p.p. 137 91 68 m3
kosten per jaar p.p.** 123 82 61 euro
kosten per jaar gezin 4 pers. 492 328 244 euro
kosten voor gezin in 20 jaar 9.840 6.560 4.880 euro
kosten per douchebeurt van 8 minuten 0,54 0,36 0,27 euro
*stort-, regen-, paneeldouches e.d.
** waterprijs 1,50 euro per m3, gasprijs 0,60 euro per m3

 

Welke douchekop moet ik kopen?

 

Eenvoudige Best Saver douchekop met krachtige straal

Helaas wordt maar bij weinig douchekoppen het waterverbruik vermeld. Misschien is dat juist een goede reden om hem niet aan te schaffen want waarschijnlijk vindt de fabrikant dit geen goed verkoopargument. De douchekoppen van Grohe zijn allemaal redelijk zuinig en Hansgrohe heeft een zuinige ecosmart serie.

Om echt zeker te zijn wat de douchekop in jouw situatie verbruikt kun je het zelf testen. Laat je douche een minuut lang in een emmer met maatverdeling sproeien. Doe daarna het zelfde met de nieuwe spaardouche en je ziet precies wat hij bespaart.

Waterbesparende Grohe Tempesta hoofddouche.

 

 

Als de douchekop een groene Kiwa ‘laag verbruik’- sticker heeft weet je zeker dat hij getest is op kwaliteit en dat het verbruik laag is.

Let bij aanschaf in elk geval op de ‘volumestroomklasse‘. Dit is een letter waaraan je ongeveer kunt afleiden hoeveel water de douchekop doorlaat.

 

 

 

volumestroomklasse douchekoppen
klasse liter per minuut*
Z 4,2 6,9
A 6,9 8,7
S (standaard) 8,7 11,5
B 11,5 14,4
C 14,4 17,3
D 17,3 21,9
*bij stromingsdruk van 100 kPA (1 bar)

 

 

Als je huidige douchekop goed bevalt kun je deze waterbesparend maken door een doorstroombegrenzer tussen de kraan en de doucheslang te plaatsen. Dit is een simpel plastic ringetje met een klein gaatje die de doorstroming van water vermindert. De douche kan hierdoor wel minder krachtig worden.

Let op: de douche blijft koud.

Een spaardouche kan soms zo weinig water doorlaten dat de geiser of combiketel niet aanslaat of maar af en toe even aanslaat. Bij moderne badgeisers en ketels zal dit niet snel gebeuren maar voor de zekerheid kun je bij de winkel vragen of je de spaardouche in dat geval terug mag brengen.
Andersom kan het bij luxe watervretende douchekoppen voorkomen dat de capaciteit van de ketel en van de waterleidingbuizen niet toereikend is. De douche kan dan geen krachtige straal produceren en het water kan niet goed op temperatuur komen, vooral als elders in huis een warme kraan wordt opengedraaid. Bij relatief zuinige luxe douches komen deze problemen minder snel voor.

Tot slot

Als je je badkamer gaat verbouwen let dan zeker op het verbruik van de nieuwe douchekop. Je kunt er een flink deel van de verbouwing mee terugverdienen.
Als je nog niet aan een verbouwing toe bent, kijk dan eens hoeveel je huidige douche verbruikt door de douchekop een minuut lang op volle kracht in een emmer te laten sproeien. Als het meer dan 8 liter per minuut is, overweeg dan een waterbesparende douchekop te kopen.

 

Tips
Vraag de winkelier of je de douchekop terug mag brengen als hij niet werkt met jouw ketel of als hij niet genoeg bespaard.Let bij aanschaf op de volumestroomklasse. Ezelsbruggetje: Z = zuinig, A = aardig zuinig, S = standaard.

Een douchekop met een groene Kiwa laag verbruik-sticker is getest zuinig.

Test het verbruik van de douchekop door een minuut lang in een emmer te sproeien.

Douche eens wat korter.

Wil je korter douchen maar lukt het niet? Gebruik een kookwekker.

Vrekkentip: Duurt het lang voordat het water warm wordt? Vang het koude water op in een emmer om b.v. je toilet door te spoelen.

Zet de kraan uit tijdens het inzepen.

Zet de kraan eens op een lagere stand.

Neem zomers eens een koude douche. Verfrissend als je er aan gewend bent.

Een bad kost veel meer water dan een douche.

Met een warmte-terug-win systeem kun je de warmte uit het douchewater hergebruiken. Zo’n systeem is wel vrij kostbaar.

 

 

Deel ons op sociale media