Waterbesparing in de douche

Comfortabel douchen

Douchen is niet alleen een kwestie van jezelf reinigen, het is ook genieten en ontspannen. Comfortabel douchen en toch besparen op water en energie kan met een airdouche. Een airdouche verkleint de doorstroming en voegt lucht aan het water toe, op zo’n manier dat je een normale krachtige waterstroom ervaart. Ook een regendouche of andere luxe douche met een grote kop hoeft niet perse heel waterverspillend te zijn incombi met een airdouche.

Waarom water besparen?

Douchen kost water en aardgas en daarmee ook geld. Een gezin besteedt ongeveer 328 euro per jaar aan water en energie onder de douche. Een spaardouche kan hier een kwart op besparen. Naast de energie die je onder de douche gebruikt wordt er ook energie gebruikt voor het maken van schoon drinkwater en het afvoeren en reinigen van rioolwater. Voor het reinigen van water worden chemicaliën gebruikt. Voor ons drinkwater zijn waterwingebieden nodig. Waterwinning veroorzaakt grondwaterdaling en daarmee verdroging in de natuur. Door vervuiling en gif wordt het steeds moeilijker schoon drinkwater te maken, dit zal in de toekomst zijn invloed op de prijs van water hebben.

Douchewaterverbruik

TNS Nipo onderzoekt in opdracht van Wevin elke 3 jaar het waterverbruik van Nederlandse huishoudens. In 2007 hebben we per persoon per dag 127,5 liter water gebruikt. Douchewater staat op nummer 1 met 49,8 liter per dag. Dat is maar liefst 39% van het totale waterverbruik in huis. Het zou mooi zijn als we hier op kunnen besparen, te meer daar douchewater ook nog eens verwarmd wordt.

Wat kost douchen?

Gemiddeld gebruikt iemand dus 50 liter water per dag aan douchewater. De meeste mensen verwarmen hun douchewater met een geiser of combi-ketel. Om die 50 liter op te warmen is ongeveer 0,25 m3 gas nodig. Per jaar gebruikt 1 persoon 18.250 liter water en 91 m3 gas. In kosten is dat ongeveer 27 euro + 54 euro = 82 euro. Voor een gezin van 4 personen is dat 328 euro per jaar.

 

 

 

Deel ons op sociale media